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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ's)
Medical Equipment Regulations

SECTION -1: MANDATORY REGISTRATION IN PHASE WISE MANNER UNDER THE
PROVISIONS OF MEDICAL DEVICES RULES,2017

What is the approval timeline for equipment and software registration?

The approval timeline is same as mentioned in MDR 2017, rule 36 i.e 09 months from
date of application to CDSCO. In case we are unable to issue the licence on time for
those applications which have been filed within 3 months of the implementation date,
CDSCO shall allow those member companies whose submitted applications are under
review during the transition period continue importing their products beyond 1st Oct
2022 (provided applicant has VRN) until the application has been approved or rejected.

In case of Import license for medical devices and IVD’s that are regulated first time
in the market what would be the requirement?

The requirement of medical devices registration for the first time should have the FSC
/ CFG from any of the countries i.e US, EU, Japan, Canada and Australia and UK, other
regulatory certificates mentioned in MDR and all other requirements for the
registration dossier in the Class it falls as per Schedule IV of MDR,2017. Apart from this,
VRN issued via SUGAM portal shall be considered as predicate information.

What information to be provided under predicate device section?

The applicant shall leverage approvals from any of the countries like EU, US, Japan,
Canada, Australia & UK. Along with this import/sales data for India, global Post Market
Surveillance data shall be submitted. Apart from this, VRN issued via SUGAM portal shall
be considered as predicate information. Any product having registration under GSR
102(E) will be eligible for grand fathering.

Whether the products which have obtained registration before 01 Oct 2022, to
import or manufacture for sale in India shall be considered as a predicate device
when the application for the same products is made as per GSR 102(E) Amendment
Medical Device Rules 2020?

Yes, all the medical devices, including VD instruments, analyzers and software which
are issued with registration number shall be considered as the predicate device under
the import license regime. However, medical devices and IVD instruments, analyzers,
softwares falling under Class A, the requirement of Predicate device shall not be
applicable as per the Schedule IV of MDR 2017. Any product having registration under
GSR102(E) will be eligible for grand fathering.
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1.

As software will require updates at certain time over its lifetime, does the importer
need to register different versions individually?

No. Only the initial software version shall be registered by CDSCO. Any change in the
software as mentioned in sixth schedule, MDR 2017 need to be notified as post approval
change application. CDSCO to consider issuing separate guidance document on
Software regulations including change management and applicant will have to follow
the respective guidance.

Does Standalone Software require registration/import license?

Yes, in case the standalone software is used for patient’s results interpretation and falls
under the definition of medical device as per MDR,2017

Does software function such as data storage, administrative support, electronic
patient record or middle ware (where there is no interpretation of patient results)
required registration?

No, such software does not require import license. The medical devices utilized under
laboratory conditions (Laboratory Information Management System) for electronic
transfer, data storage are exempt from registration

Do we need to register software meant for monitoring of fitness, health or
wellbeing as medical device under the purview of Medical Device Rule, 2017?

Yes

What is the provision for change of model number in already approved accessories,
components, and spare parts?

Change of model numbers for already registered devices should be done through the
post approval process with new model details provided in online portal. Additional
dropdown menu for incorporating changes with respect to the accessories,
components, spare parts etc will be developed and implemented.

For MD/IVD instruments that are already available in the market, but due to any
reason the importer is not importing any new units in India. Under this Scenario do
these kinds of instruments are required to be licensed as per MDR under MD-15?

No. For any instrument already existing in the market or available with the
manufacturer as inventory, the import license will not be required.

Whether equipment / analyzer/accessories/spares/consumables used for Food,
beverages, pharmaceuticals sterility testing & life science equipment / software for
research purposes or quality control testing are regulated under Medical Devices
rules?
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13.

No, equipment’s / analyzers /accessories/spares/consumables used for Food,
beverages, pharmaceuticals sterility testing & life science equipment’s / software’s for
research purposes or quality control testing are not regulated under Medical Devices
rules equipments / analyzers used for Clinical patient’s testing are regulated under
MDR 2017.

Are there any requirements for exporting Instruments /software /analyzers/
accessories already imported into the country vide MDR license?

No, CDSCO does not restrict export of regulated devices and exporters needs to be
complying to the requirements of importing countries.

Do we need to get test license for prototype medical devices or IVD analyzers and
software as medical device prototype, that are manufactured/ imported for the
purpose of techno-commercial feasibility testing, verification & validation testing?

The Test License(s) in Form MD-13/ Form MD-17 are for manufacture or import small
quantities of IVDs, for the purposes of feasibility testing, verification & validation testing
or Evaluation or Demonstration or Training.

SECTION - 2: ACCESSORY; COMPONENT; SPARE PART; CONSUMABLES

14.

15.

Are Accessory; component; spare part; consumables used with Analyzers,
Instruments covered in the scope of license issued under Medical Devices Rules,
2017?

Yes, accessories, components, spare parts, consumables (Non-reagents or Plastic
components) which are the part of medical devices including IVDs shall be under the
scope. However, no separate import license shall be required for accessories and
components if used along with the parent medical device to support, supplement or
augment the performance but can’t be utilized standalone to provide any diagnostic
or clinical outcome.

All Accessories, spare parts, consumables, components of the Medical devices
including IVD equipment shall be captured in the MD-14 under the Accessories and
component section. The same shall be annexed as part of MD-15.

Also, to clarify that IVD labelled reagents should be separately applied under MD-14 for
the grant of import license in MD-15.

Can we import accessories, components, spare parts covered under Medical
devices including IVD analyzers separately?

Yes, accessories mentioned in the Licence can be imported along with the main

equipment or imported separately. Kindly note to include all accessories, spare parts,
consumables, components of the medical devices including IVD equipment in the MD-
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17.

18.

19.

20.

14 under the Accessories and component section. The same shall be annexed as part of
MD-15.

Can Accessory; component; spare part; consumables having different
manufacturing sites, but used in conjunction with a device, be covered under the
license issued to parent device?

Yes. All Accessories, spare parts, consumables, components of medical devices
including IVDs shall be captured in the MD-14 of the parent medical device including
IVD instruments/analyzers under the Accessories and components section.

The information about the accessories, components etc. shall be incorporated under
the executive summary of DMF

Is Chapter VI of MDR, 2017 on labelling of medical devices be applicable for
accessories, components, spare parts and consumables that are registered as part
of the main system.

No, only the main system should be labelled as per the provisions of Chapter VI of MDR,
2017.

Is labelling requirement mandatory for such Accessory; component; spare part;
consumables covered under the parent device license? e.g mobile phone that is
used as a general platform for applications that include mobile medical
applications that are medical devices, or an off-the-shelf computer monitor used
to display medical data as accessories unless they are specifically intended for use
with such medical devices.

India specific labelling as per clause 44 of MDR 2017 shall only be applicable for parent
medical device and not for the accessories, components, spare parts etc.

For an already issued Import license, what is the provision to include additional
Accessory; component; spare part; consumables accessories & components under
Post approval category?

The application for post approval change can be made under section- Line extension
of additional model number and model name.

There shall be a separate drop-down menu in the post approval change tab to add
accessory/component/spare as a post approval option for accessory/component/spare.
After review of the list of components, spares and accessories, an Annexure to the
already issued licence will be issued for the Accessories/Spares/Components to be
annexed to main license. No regulatory certificates, documents or fees are required for
these accessory /component/spare.

Is approval certificate from CoO or any other IMDRF countries required to include
additional accessory/component/spare to already issued license?
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22.

23.

24,

No. Approval of main device/equipment shall suffice, and no additional regulatory
certificates are required.

Any documentation required to include additional Accessory; component; spare
part; consumables accessories & components under Post approval category?

No. Only list model number of the accessories/components/spare parts and a write up
of its use shall be submitted.

Standalone/ Accessory; component; spare part; consumables required for service
and upkeep of a machine/equipment and not regulated in country of origin as
MD/IVD, do they fall under MDR,2017?

No

If spare parts, components, and accessories regulated as MD/IVDs are listed in the
MD-15, will all provisions of MDR 2017 i.e., safety reporting, post approval changes,
etc. be applicable on these products:

Yes, the safety reporting will be required in cases there is Serious Adverse event due to
usage of accessories, instruments etc.

Provided that accessories, instruments etc have very short exposure to the patients
(translating to minimum safety issues) and to be used for supporting the parent device
only, therefore the PAC will be limited to model number change, addition of model
number etc only. The other changes like design, specification, label etc will be out of
scope.

If there are changes in the accessories/component/spare parts model numbers
post approval in MD-15, will there be an option to add or remove
accessories/component/spare parts?

Yes. This shall be possible under post approval change under section
accessories/component/spares.

SECTION 3: REFURBISHED MEDICAL DEVICES INCLUDING IN VITRO DIAGNOSTICS

25.

26.

Whether the refurbished MD / IVD instruments/ analyzers and devices are
allowed to import in India?

As per the Waste Management rule 2016, any device in the critical care equipment list
published by MOHFW are not allowed to be imported into India. Other devices can be
imported with a licence fromm CDSCO.

Do refurbished instruments require licence? If yes, what documentation is needed
to completed registration?
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As of now, a regulatory framework is being framed where in if the refurbishment is done
by OEM or its authorized agent, we have proposed it as continuation of life cycle and if

it is refurbished by a non-OEM, all documents required for fresh licence as per MDR
need to be submitted.
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